efsis
Знак за квалитет
sunce

 

Лековитост


Пилешкото месо во светот е доста популарна намирница благодарејќи на прекрасниот вкус, на нутритивната вредност и можноста да се припреми на безброј начини. Пилешкото месо важи во светот за примарен извор на протеини.
Истражувањата покажуваат дека постарата популација внесу помалку количини на протеини што значи конзумацијата на пилешкото месо може значајно да ја подобри нивната здраствена состојба. Лу|ето кои конзумираат доста месо доколку сакаат да ги намалат количините на маснотии би требало да конзумираат само пилешко месо.
Пилешкото месо е добар извор на витаминот Б кој го одржува метаболизмот и влијае на добивање на енергија. Б витамините се нао|аат како кофактори на ензимите. Ниацинот помага во претварање на телесните протеини, мастите и јагленохидратите во искористлива енергија. Исто така го регулира шеќерот во крвта и заштитува од услови за појавување на рак кај човекот. Некои делови на ДНК имаат потреба од ниацин и негов недостаток како и недостаток од други витамини од Б комплексот кои директно се поврзуваат со промените на ДНК.
Истражувањето што го направи во 2004 година списанието за неурологија Неуросургерy анд Псхyцхиатрy покажува дека храната која е богата со ниацин заштитува од повеќе болести како на пример од Алцехемеровата болест. Исто така е добар извор на Б-6 витаминот, битен за јагленохидратите кои пак имаат влијание на срцевите крвни садови.
Пилешкото е добар извор на селен, кој е исто така доста значаен витамин за човековото здравје. Есенцијален е за неколку компоненти во главните метаболички патишта вклучувајќи го и хормоналниот матаболизам, антиоксидативниот систем и имунолошките функции. Научни докази упатуваат дека селенот значајно влијае на намалување на шансите за појава на ракот кај човекот. Селенот исто така помага во поправање на ДНК и врз синтезата на оштетените станици а исто така инхибира ширење на станиците за рак.

ПОТПОЛНО ПРИРОДНО!

Без вештачки стимулатори за раст!
Без употреба на коскено брашно!
Без вештачки состојки и недозволени адитиви!